Je maakt je eigen bemesting en bodemverbeteraar simpelweg van tuin- en keukenafval.
Composteren is recyclen en het geeft je inzicht in natuurlijke processen.
- De ideale standplaats van een compostbak is de halfschaduw, met enkele uren zon per dag
- Let op dat het afval niet te grof is, anders duurt het te lang voor het afbreekt. Knip takken in kleinere stukken
- Hoe beter je mengt, hoe beter je composteerproces start
- Niet op de composthoop gooien: kookte etensresten, as van hout, aarde, niet-biologische aardappel- en citrusschillen
- Meng bruin materiaal (dorre bladeren en takjes, stro, houtkrullen) en groen materiaal (grasmaaisel, tuin- en keukenafval). Schep ze met een riek door mekaar.
Tijdlijn
Na 3 maanden of wanneer bak 1 vol is, schep je het over naar bak 2.
Een paar later maanden schep je de inhoud over naar bak 3, waar de compost rijpt en korrelig wordt. En dan na ongeveer een jaar bevat bak 3 kruimelige compost die naar bosgrond ruikt.
https://www.youtube.com/watch?v=D3XAPfT0mm0&t=223s
https://www.youtube.com/watch?v=d80bkCm0Pvg