Waarom de tuin bemesten?
Je zou denken planten groeien altijd wel. Ja, dat klopt. Planten groeien op zon, water en voeding. En het grootste deel van hun voeding halen ze uit de grond. Maar bepaalde essentiële voedingsstoffen in de bodem raken na verloop van de tijd op. Hierdoor verzwakken de planten, ze bloeien minder en geven minder vruchten. En ze worden vatbaar voor ziekten, schimmels en plagen.
Bemest daarom de bodem, daarmee bereik je, dat je een gezonde groene tuin met veel bloemen en vruchten krijgt. De belangrijkste voedingsstoffen voor planten zijn fosfor, kalium en nitraat. Daarnaast zijn andere elementen ook wel belangrijk, maar deze 3 zijn de basisstoffen die fundamenteel zijn.
Organische mest geeft die stoffen geleidelijk af in de bodem. Zo zijn ze steeds beschikbaar op het moment dat de plant dat nodig heeft. De voedsel behoefte van de plant hangt altijd af van de leeftijd en de hoeveelheid water en zonlicht die er beschikbaar is. Organische bemesting heeft een verteringsproces dat past bij het groeiproces van planten.
Wanneer bemesten?
Bemesten doe je in het voorjaar, in de zomer en soms in de winter. Dit betekent echt niet dat je drie keer persé moet bemesten. Het hangt af van de plantgrootte en soorten die je hebt gekozen.
In het voorjaar start de groeit. Let er dus op dat je tuin al een paar weken voordat de groei start, bemest is, want planten hebben dan juist voeding nodig. Het is ook een goed moment om te bemesten, omdat er dan relatief weinig blad aan de planten zit. Zo kun je makkelijker bij de bodem waar de mest uiteindelijk moet komen.
Midden in de zomer, als er veel zonlicht is, gaan je planten nog harder groeien als er voldoende water en voedingsstoffen tot hun beschikking is. Dat is het moment waarop je grote en vruchtdragende planten nogmaals kunt bemesten met b.v. biologische compost.
Wie op kleigrond tuiniert, kan laat in het najaar of winter bemesten voor het volgende groeiseizoen.
Kleigrond neemt voedingsstoffen heel langzaam op en is dan in het voorjaar groeiklaar.
Wat zijn organische meststoffen?
Organische meststoffen zijn meestal samengesteld uit zowel plantaardige en dierlijke grondstoffen van natuurlijke oorsprong. De voedingselementen (als stikstof, fosfor en kalium) in deze meststoffen komen vrij naarmate bodemorganismen, zoals bacteriën en schimmels, de mest afbreken. Door de geleidelijke vertering komen de voedingsstoffen over een lange periode ter beschikking van de planten.
Je tuin wordt positief beïnvloed door het gebruik van organische meststoffen.
• het verbetert de structuur van de grond
• het verbetert het vochthoudend vermogen van de grond
• het zorgt voor organische stof en humus in de grond, waardoor meer voedingsstoffen worden gebonden
• het stimuleert het bodemleven
• het is een vorm van hergebruik
• het belast het grondwater niet met overbodige stoffen
https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinonderhoud/goede-bemesting/