Mien Ruys was de bekendste NL tuinarchitect van de 20ste eeuw. Haar ontwerpen vind je nog overal in Nederland. Van de Amsterdamse grachtengordel, tot bedrijfstuinen, speelparkjes en groenstructuren voor nieuwbouw wijken. Dat zegt natuurlijk wel iets over de kwaliteit van haar werk, als het nog steeds in gebruik is. Zij begon in 1924 op 17 jarige leeftijd te experimenten in de moestuinen van haar ouders in Dedemsvaart. In de loop der tijd werd die tuin een steeds groter experimenteer veld. Een bezoek aan de proeftuinen in Dedemsvaart (Nederlands cultureel erfgoed) is een verkenningstocht door wel 30 verschillende tuinen waarin allerlei tuintypen tot hun recht komen. Je ziet een keur aan kleurrijke zonnige borders en heerlijk bloeiende schaduw en halfschaduw tuinen.
Op zwerftocht in haar tuinen zie ik altijd wel weer iets nieuws. Delen van de tuin worden als de situatie er om vraagt, op de golven van de tijd, veranderd of aangepast bijvoorbeeld vanwege de leeftijd van de bomen of veranderend grondwater niveau.

Mien Ruys zocht altijd naar de essentie van de ruimte en de mogelijkheden van de plek; een eenvoudige, functionele indeling, met een losse, natuurlijke beplanting. Haar ideeën kregen veel navolging. Kenmerkend voor haar werk zijn de strak geknipte haagblokken van buxus, hulst, klimop, struikkamperfoelie of beuk en de introductie van spoorbielzen om borders mee te vormen. Ook gebruikte ze simpele trottoirtegels in haar ontwerpen.

bron: http://www.mienruys.nl/